LASICA & SATINSKÝ

ŠKOLA JEDINEČNÉHO HUMORU

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6696-2

V druhé polovině devadesátých let inicioval Jan Kolář, tehdejší vedoucí redaktor Českého rozhlasu v redakci zábavy, cyklus humorných improvizací v duchu dávných předscén V+W s Milanem Lasicou a Júliem Satinským jako čirou improvizaci a nadsázku. Směsice rozmanitých témat jako například: Jak se chovat v erotickém salonu, Republikán versus monarchista, Manželství jako lidový zvyk, Nevýhody vysokého věku či Jak zacházet s kreditkou a jak s mobilem naznačuje ony odlehčené doteky lidského údělu, které jsou v podání legendární dvojice i po letech stále neobyčejně zábavné.

 

Lasica se Satinským nahrávali přímo z jedné vody načisto a celkem bylo natočeno šestatřicet dílů, z nichž jedenáct, pořízených v roce 2001, vydává nyní Supraphon ve spolupráci s Českým rozhlasem na CD-MP3 pod názvem Milan Lasica a Július Satinský – Škola života / Kurs pro začátečníky, starší a pokročilé. Každý výstup je doplněn písní, která s příběhem souvisí, přičemž Milan Lasica mnohé z nich sám nazpíval.

 

Dramaturg a spolupracovník produkce mluveného slova vydavatelství Supraphon Jan Kolář uvedl: „Album Škola života v délce přes osm hodin připomíná, jak byl humor Lasici se Satinským svébytný a vzácný. Vznikal totiž na vzájemném slyšení, intelektuální souhře, kdy jeden nápad podněcoval druhý. A jen stěží se dalo určit, kdo je nahrávač a kdo gagman. Obě tyto role se v nahrávkách pravidelně střídají a snad jenom rozdíl temperamentů občas prozradí, že Satinský je rodem vypravěč, a Lasica spíš lakonický komentátor.“

 

Milan Lasica a Július Satinský – Škola života / Kurs pro začátečníky, starší a pokročilé vychází u Supraphonu na CD-MP3 i v digitálních formátech již v pátek 31. května 2024.

 

Milan Lasica (*3. února 1940, Zvolen – †18. července 2021, Bratislava) byl humorista, dramatik, prozaik, textař, herec, režisér, moderátor a zpěvák. Společně s hercem, komikem, dramatikem, spisovatelem a autorem literatury pro děti Júliem Satinským (*20. srpna 1941 Bratislava – †29. prosince 2002 Bratislava) vytvořili nejoblíbenější komickou dvojici své doby. Jejich humor byl založen na rozboru banálních životních situací, které posunuli až do absurdna. Tento přístup jim umožnil dosáhnout velmi osobitého jazyka a vtipu, který nebyl únikem z reality, ale spíše zvýrazněním a upozorněním na prázdnost jazyka a nebezpečí konvenčního myšlení. Lasica a Satinský byli známí svou schopností improvizace a intelektuální souhry. Jejich díla, jako například Soirée nebo Večery pre dvoch či Ktosi je za dverami, jsou považována za klasiku slovenského humoru a dodnes jsou oblíbená u slovenského i českého publika pro svůj osobitý vtip a nadčasovost.


MULTILINK: https://supraphon.lnk.to/LasicaSatinskySkolaZivotaPR

Připojené video