POLETÍME?

NOVÉ ALBUM

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6935-2

Ne nadarmo se říká, že kvalitní věci vyžadují čas a vyplatí se na ně chvíli počkat. V případě ostřílené kapely Poletíme? trvalo čekání šest let. Právě tolik času uplynulo od vydání poslední řadovky Chce to hit!, na kterou teď osmičlenná banda okolo výtvarníka Rudolfa Brančovského navazuje novinkou Hvězdy těžký to maj. Tolik typická energie i originální poetika zůstávají, celkový zvuk kapely však doznal jistých změn. V pořadí šesté studiové album, jež skupina pokřtí 17. 10. na svém dosud největším samostatné koncertě ve velké Lucerně, zachycuje Poletíme? ve skvělé formě, kterou si přenesli z loňských oslav 15 let existence i z početných, a svým strhujícím nábojem vyhlášených, koncertů. Zaposlouchat se do nové kapitoly hudebního příběhu téhle party rozhodně stojí za to…

 

„Myslím, že šestiletá pauza od Chce to hit! nám prospěla. Ledacos jsme se za tu dobu naučili a plynule, bez tlaku i nutností, přešli na ve více ohledech vyšší úroveň,“ komentuje vývoj Poletíme? Brančovský a zároveň podotýká: „Nové album je mix zbrusu nových písní, při jejichž skládání měla značný vliv moje nová elektrická kytara, a písní šuplíkových, které s námi jdou dlouho a čekaly na svůj moment. Jedná se především o píseň Vrtulka, ta mohla být klidně už na albu Turbošansón, nebo V noci jsou písničky potišejší, jež s námi byla od úplného začátku.“

 

Ač letos zveřejněné klipové ochutnávky Už nechci bejt muzikant a titulní Hvězdy těžký to maj mohly svádět k dojmu, že hlavními tématy novinky jsou určitá reflexe muzikantství, pomíjivosti slávy či pozlátka, není tomu tak. Určitým mixem jsou témata nových skladeb, která jsou podobně různobarevná jako samotní Poletíme? a jejich hudební výrazivo.

 

„Jsou tu písně o lásce, písně příběhové i písně velmi osobní, včetně té o mé ženě a našem seznámení. Na Hvězdy těžký to maj zpíváme ale i o strachu, co udělá umělá inteligence s hudbou a lidmi vůbec, nebo o pejskovi, který musel být kastrován, ale zbyla mu aspoň slast jídelní,“ poodkrývá charismatický frontman, kde všude čerpal při psaní textů inspiraci.

 

Některé z nových songů už početná skupina fanoušků Poletíme? mohla a může slyšet i naživo v rámci aktuálních koncertů kapely. Turné k albu spojené hned se třemi křty plánovanými v Bratislavě, Praze a Brně pak divoký muzikantský gang chystá na podzim letošního roku. Šňůra potrvá od října do prosince, čítat bude celkem patnáct koncertů a Poletíme? ji odstartují 10. 10. v bratislavském Randal Clubu. Jedním z pomyslných vrcholů pak bude v úvodu zmíněný dosud největší samostatný koncert v historii kapely, který bude 17. října hostit Velký sál pražské Lucerny.

 

„Od samého počátku žijeme jako kapela interakcí a energií, která vzniká mezi námi a publikem. Samostatný koncert s vyšším počtem návštěvníků je tedy silný zážitek sám o sobě.


Nejen v Lucerně, ale i v rámci celého turné zahrajeme co nejvíce písní z nové desky, protože je na ní maximum toho, co chceme, aby znělo z pódia a sdíleli jsme to společně s našimi fanoušky,“ láká na turné Brančovský a k samotnému koncertu v Lucerně ještě dodává: „Chceme, aby to byla opravdu výjimečná událost pro nás i publikum. Zatím mohu prozradit, že společně s námi vystoupí mimo jiné pěvecký sbor Na hlas, jehož dirigentem je náš trumpetista Jáchym Hájek, takže na pódiu bude v určitých momentech až třicet lidí. A to není zdaleka vše…“

 

Pro další informace z první ruky nejen o specialitách koncertu v Lucerně sledujte Facebook a Instagram Poletíme?. Kompletní seznam všech zastávek turné najdete níže nebo zde: https://poletime.info/koncerty.

 

Termíny Hvězdy těžký tour maj

 

10.10., Bratislava (SK) – Randal Club (křest alba)

11.10., Uherské Hradiště – Klub Mír

17.10., Praha Velká Lucerna (Megakoncert + křest alba) 

01.11., Ostrava – Barrák Music Club

02.11., Jablunkov – Rokáč

08.11., Svitavy – Lidové divadlo

09.11., Pardubice – Žlutý pes

15.11., Vsetín – Dům kultury

16.11., Krnov – Kofola Music Club

22.11., Písek – Divadlo pod čarou

23.11., Pelhřimov – KD Máj

29.11., Třebíč – Roxy Club

30.11., Olomouc – S klub

13.12., Kdyně – Sokolovna

14.12., Planá – Kinonekino

19.12., Brno – Sono centrum (křest alba)