4 TENOŘI V CARNEGIE HALL

RECENZE Z BROADWAYWORLD

BroadwayWorld.com je webová stránka zaměřená především na divadelní novinky. Tato platforma pokrývá široké spektrum produkce na Broadwayi, Off-Broadwayi, americká regionální, ale i mezinárodní divadla a s tím i spojená hudební vystoupení. BroadwayWorld přináší také rozhovory a recenze a má také online diskusní fórum a jednou za rok vyhlašuje své speciální ocenění Broadway World.


A právě BroadwayWorld přinesl recenzi koncertního vystoupení 4 Tenorů v Carnegie Hall, jejíž překlad si můžete přečíst zde:


4 Tenoři na květnovém koncertě uchvátili publikum / 4 Musical Tenors v Carnegie Hall


Ve slavné Carnegie Hall to 23. května 2024 vypadalo, jako bychom se přenesli zpátky do elegantnějších časů: mnozí návštěvníci koncertu 4 Tenorů nazvaného From Broadway to Hollywood přišli v oblecích a večerních šatech. Čtveřici umělců, oděných v podobně vybraném stylu – bílé smokingové sako, černé kalhoty a černá košile – a jejich kapelu přivítal po příchodu na pódium bouřlivý potlesk.

Vokalisté sdružení v ansámblu 4 Tenoři – Michal Bragagnolo, Jan Kříž, Pavel Vítek a Marian Vojtko – mají za sebou působení v muzikálech i v operních představeních po celé Evropě. Rok 2024 je navíc pro českou hudbu zcela mimořádný, jelikož si v něm připomínáme 200. výročí narození proslulého skladatele Bedřicha Smetany.


Silné a zvučné hlasy čtveřice nadaných umělců autora této recenze naprosto uhranuly. Zpívají v češtině, angličtině a italštině a každý z nich je úplně jiný: tenor, barytenor, vynikající operní hlas a muzikálový tenor s citem pro populární hudbu. Přesto dokážou vytvořit vícehlas, který zní, jako by byl z jiného světa. Zpívali společně i jednotlivě a zaplněná Carnegie Hall jim tleskala stále bouřlivěji. K výjimečným výkonům patřily všechny sólové výstupy – „Your Song“ z Moulin Rouge v podání Jana Kříže, árie „Nessun Dorma“ z Pucciniho opery Turandota skvěle provedená Michalem Bragagnolem, úžasná „Music of the Night” z Fantoma opery, kterou přednesl Marian Vojtko, a barytenor Pavla Vítka v písni „Che Sarà“ z filmu Bezejmenná kapela – a také například zpěv všech tenorů v písni „Bring Him Home“ z Bídníků nebo „Maria“ z kultovní West Side Story. Přestože texty mnoha písní byly původně napsány v různých jazycích, soubor je zpíval v češtině. V nepříliš vzdálené minulosti byli totiž Češi od ostatních zemí vlivem politické situace izolování, a světové hity se proto musely překládat.  „Yesterday“ mi sice v češtině zněla zvláštně, nicméně všichni v sále samozřejmě věděli, o čem text pojednává.


K překvapení obecenstva – a zřejmě i samotné čtveřice umělců – byla mezi návštěvníky skupina mladých lidí v moravských krojích. Zjevně šlo o folklorní soubor, s nímž na koncert dorazil i jejich houslista. A když po vyzvání vstali a zazpívali si společně se čtyřmi tenory moravskou lidovku, byla radost je poslouchat a pro všechny přítomné to byl mimořádný zážitek. Jakmile dozněly poslední tóny koncertu, publikum, k němuž patřilo i několik význačných osobností, nadšeně tleskalo vestoje. Recenzentovi tito výjimeční tenoři, kteří se toho večera nesmazatelně zapsali do srdcí všech posluchačů v Carnegie Hall, naprosto učarovali.


Na koncertě uskupení 4 Tenoři – From Broadway to Hollywood vystoupili zpěváci Michal Bragagnolo, Jan Kříž, Pavel Vítek a Marian Vojtko. Doprovázeli je kytarista Charlie Blažek, klavírista František Krtička, houslisté Anton Čonka a Marco Cano, violista Vladan Malinjak a violoncellista Simon Marek.


Autorka recenze: Sharon Ellman

Originál recenze ZDE: https://bit.ly/4Tenors-CarnegieHall_recenze


Připojené video