MICHAEL KOCÁB

POVÍDALI, ŽE MU HRÁLI

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6929-2

Reedice sólového alba Michaela Kocába přináší jedinečnou příležitost připomenout si zásadní momenty kariéry tohoto významného českého hudebníka. Michael Kocáb, známý jako instrumentalista, zpěvák, skladatel a aranžér, je od druhé poloviny sedmdesátých let neodmyslitelnou součástí naší kulturní scény.


Od svého začátku ve vážné hudbě se Michael Kocáb postupně propracoval přes jazz a jazzrock až k legendární skupině Pražský výběr. Tato kapela, která představuje domácí verzi nové vlny, byla známá svou brilantní muzikálností a netypickým přístupem. Velké filmové, divadelní, výstavní a jiné projekty osmdesátých let, společně s postupnou inklinací k šansonovým skladbám, přispěly ke vzniku jeho debutového sólového alba.


Reedice tohoto alba obsahuje studiové nahrávky z let 1986 až 1988. Texty písní, převážně z pera Michala Horáčka, se pohybují od ironických dadaismů až po hlubší a vrstevnatější příběhy. Mezi nejznámější skladby patří „Sebastián“, „Chrlič“ a „Já rasisty nikdy neměl rád“, které jsou orámovány bláznivým songem „Když přijede Kocábinka“. Tento přechod od chytré srandy k ještě chytřejší přemýšlivosti je typický pro Kocábovu tvorbu.


Spolu s Michael Kocábem na albu spolupracovali významní hudebníci jako Michal Pavlíček, Vilém Čok a Klaudius Kryšpín, a hosté jako Jiří Pokorný, Vladimír Kulhánek a Tomáš Chlumecký. Jejich společné úsilí přineslo výborný hudební zážitek, který zahrnuje použití moderních hudebních přístrojů jako Drumtrack, kytarový syntezátor a drumulátor.


Bonusové skladby na reedici posouvají Kocábovu tvorbu v čase od roku 1982 do roku 2016. Jsou zde zahrnuty písně, které složil pro sebe, svou dceru Natálii, Annu Rusticano či Jindru Malíka. Mezi bonusy najdete i skladby z prestižní soutěže Bratislavská lyra a ukázky z jeho rockové fusion éry.


Tato reedice na LP a CD je významným příspěvkem k oslavě jubilejního roku Michaela Kocába. Přestože nejde o kompletní přehled jeho tvorby, rozhodně jde o důležitý soubor, který vypovídá o jeho vlivu a významu na české hudební scéně.

Michael Kocáb pokřtí tuto výjimečnou desku v rámci narozeninového koncertu na Metronome festivalu 20.6.2024 na výstavišti v Holešovicích.


Album "POVÍDALI, ŽE MU HRÁLI" vychází na LP a s bonusy na CD již 21.6.


MULTILINK: https://supraphon.lnk.to/MichaelKocabPovidaliZeMuHraliPR