BEZRUKÝ FRANTÍK

AUDIOKNIHA

Koupit album
Katalogové číslo: SD 6830-2

Letos si připomínáme 120 let od narození Františka Filipa, známého jako Bezruký Frantík, který dokázal, že síla vůle a pozitivní pohled na svět jsou klíčem k překonání nepřízně osudu. František Filip se v roce 1904 narodil bez rukou, ale svojí houževnatostí, pílí a pozitivním přístupem k životu se vymanil s osudem předurčeného života tělesně postiženého. Nohama si dokázal vše potřebné zařídit, a co víc, stala se z něj úspěšná a obdivovaná osobnost první republiky. Vydavatelství Supraphon nyní vydává audioknihu podle memoárů, které o Františku Filipovi napsal Richard Sobotka ve své knize Bezruký Frantík. Audioknihu načetl herec Jakub Albrecht, jenž ve stejnojmenném úspěšném představení Divadla pod Palmovkou obdivuhodně ztvárnil protagonistu, byl za tuto roli nominován na cenu Thálie a získal za ni v Cenách divadelních kritiků Cenu za nejlepší mužský herecký výkon. „Příběh bezrukého Frantíka je pro mě výzvou spoluprožít život člověka, který to nevzdal a v neposlední řadě inspirací v těžších životních situacích. Chci a proto umím!“ uvedl Jakub Albrecht. Atmosféru audioknihy skvěle dotváří hudba z tohoto divadelního představení, kterou složili Igor Orozovič a Ivan Acher. Orozovič ke knižnímu vydání napsal i poutavý úvod, který nyní načetl do nového audioknižního vydání Supraphonu. Audiokniha Bezruký Frantík vychází v digitálním formátu MP3 a je dostupná ve všech audioknižních portálech, jako jsou například Audiotéka, Audiolibrix, či ji lze již nyní stáhnout na Supraphonline.


František Filip se narodil v roce 1904 v podhorské vsi Jamné nad Orlicí bez obou rukou. Mnozí ho považovali za chudáčka, ale on sám se rozhodl, že to nebude bránit jeho úspěchu. Díky podpoře učitelů Františka Citty a Františka Bakuleho z Jedličkova ústavu se naučil psát nohama, řídit automobil a provozovat prosperující kavárnu. Jeho odhodlání a vitalita ho proslavily nejen v Česku, ale i ve Spojených státech, kde předvedl své umění cvičených nohou. Dokázal, že i bez rukou lze zvládnout běžné lidské činnosti. Po komunistickém převratu v roce 1948 mu byla podnikatelská činnost zakázána a žilo se mu obtížněji. O roce 1948 prohlásil „Pak už jsem nebyl pan podnikatel, ale jenom mrzák.“ Zemřel 9. února 1957 v Brně, jedenáct dní před svými 53. narozeninami. 


František Filip je inspirací pro nás všechny i v dnešní době; připomíná nám, že překážky můžeme překonat, pokud máme dostatek vůle a optimismu. Jeho příběh je živý důkaz toho, že když člověk chce, dokáže dosáhnout i nemožného. V roce 2019 měla premiéru dodnes uváděná divadelní inscenace Bezruký Frantík, kterou pro Divadlo pod Palmovkou napsali Tomáš Dianiška a Igor Orozovič. Zároveň pro představení vznikla originální hudba Ivana Achera a Igora Orozoviče, kterou Divadlo pod Palmovkou poskytlo Supraphonu do právě vydávané audioknižní verze knihy Bezruký Frantík, kterou napsal Richard Sobotka a jež se v knižní podobě dočkala dvou vydání.

 

Igor Orozovič uvedl: „Nejlepší příběhy vymýšlí sám život a na detailu jedince se nejlíp pochopí kontext celé historie. Tak tomu je i u životního příběhu Františka Filipa, který se narodil bez rukou, a přesto se stal pojmem své doby. Říkám mu český Forrest Gump, protože jeho příběh je podobně neuvěřitelný a protíná celé dějiny naší republiky. Je skvělé, že Supraphon nechal načíst audioknihu právě Jakubem Albrechtem, který do jeho osobnosti tak jedinečně pronikl v našem divadelním zpracování. Myslím si, že i díky tomu audiokniha získala ještě další rozměr, jejž pozorný posluchač nemůže přeslechnout.

 

MULTILINK: https://supraphon.lnk.to/SobotkaBezrukyFrantikPR


 

Připojené video