RANGERS 1970

REEDICE NA LP & CD

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6924-2

Legendární česká kapela Rangers, známá také pod názvem Plavci, se vrací k jednomu ze svých ikonických alb. V remasterované verzi vychází jejich druhé studiové album z roku 1970, které představuje zásadní milník v kariéře této hudební legendy. V roce svého vydání kapela, tehdy ještě pod názvem Rangers, překročila stín původně akustické sestavy a svým posluchačům nabídla bohatší zvuk, který byl přímým odrazem jejich hudebního růstu.

 

Album, které pánové Milan DufekAntonín HájekMiroslav ŘihošekRadek TomášekJan Vančura a Jiří Veissernahráli s doprovodem orchestru pod vedením dirigenta Štěpána Koníčka, se stalo přelomovým okamžikem v jejich kariéře. Posunuli se z verze určené pro festival Porta k melodickému popu, který byl vystavěn na atraktivním repertoáru, vynikajícím zpěvu a speciálně pro kapelu napsaných textech. Rangers tím rázně vykročili k zasloužené popularitě, která je provázela po mnoho dalších sezón.


Album nabízí na LP celkem 12 písní, které nejen přinášejí atmosféru amerických tradicionálů a tradičního country, ale také odrážejí hudební a kulturní vlivy tehdejší doby. Hity jako „Pole s bavlnou,“ „Král silnic,“ nebo „Rocky Top“ se staly nedílnou součástí české hudební scény a dodnes rezonují mezi fanoušky všech generací. Výjimečný vícehlas kapely, podpořený sólovými výkony jednotlivých členů, dodává těmto skladbám nezaměnitelný charakter.

 

„Naše druhé LP bylo zcela netradičně nahráno se studiovým orchestrem. Zajímavé aranže, které pro nás napsal Honza Spálený, vznikly pod taktovkou Dr. Štěpána Koníčka. Přeji příjemný poslech a doufám, že brzy budu mít možnost dalších pár slov. V roce 1971 jsme totiž natočili třetí LP ještě pod názvem RANGERS. Dalších dvacet let jsme byli PLAVCI,“ vzpomíná Jiří Veisser

 

Součástí nového vydání je i CD, na kterém můžeme objevit koncertní přídavek, ten obsahuje 15 live nahrávek z Divadla E. F. Buriana, doplněný odborným i zábavným průvodním slovem Mirka Černého a Petra Nárožného. V bookletu navíc čtenáři naleznou zajímavé postřehy od známých hudebních publicistů M. Skalky, M. Černého a J. Veissera, kteří poskytují jedinečný pohled na tehdejší dobu a její vliv na tvorbu kapely.

 

Toto album, stylově zabalené s ilustrací Aleše Striegla, není jen vzpomínkou na minulost, ale také připomínkou kulturního odkazu, který Rangers zanechali na české hudební scéně. Nenechte si ujít příležitost znovu objevit tento hudební klenot a zavzpomínat na dobu, kdy Rangers vypluli na vlnách české populární hudby.

Připojené video