BENNEWITZOVO KVARTETO

NOVÉ ALBUM

Koupit album
Katalogové číslo: SU 4345-2

Bennewitzovo kvarteto patří mezi současnou mezinárodní špičku komorní hudby. Koncertuje na prestižních pódiích po celém světě a vedle kritiky vysoce ceněného hudebního projevu zaujme také ojedinělým výběrem repertoáru, což potvrzuje svým novým albem Večer ve Vídni 1784, kterým oživuje legendární muzikantské setkání čtyř významných skladatelů: Haydna, Mozarta, Dittersdorfa a Vaňhala, jež se uskutečnilo přesně před 240 lety. Album vychází u Supraphonu 20. září 2024 a krátce po jeho vydání vystoupí Bennewitzovo kvarteto v rámci festivalu Dvořákova Praha a během nové sezony se vrátí do berlínského Konzerthausu i Wigmore Hall v Londýně. V listopadu kvarteto zamíří do USA, kde mimo jiné zahraje v historickém sále Hudební společnosti Harvardovy univerzity v Bostonu. 


 

Michael Kelly, irský tenor, si zapsal do svého deníku zážitek z jednoho hudebního večírku ve Vídni: „…Skladatel Strace uspořádal pro přátele kvartetní zábavu. Hráči byli snesitelní, žádný z nich nevynikal na nástroji, na který hrál, avšak všichni měli jakési znalosti, což se potvrdí, když je vyjmenuji: 1. housle Haydn, 2. housle baron Dittersdorf, viola Mozart, violoncello Vaňhal …“ Tato vzpomínka je dodnes zdrojem mnoha muzikologických dohadů, ale také inspirací pro nové album Bennewitzova kvarteta příznačně nazvaného Večer ve Vídni 1784.

 

Bennewitzovo kvarteto tvoří: Jakub Fišer – 1. housle, Štěpán Ježek – 2. housle, Jiří Pinkas – viola, Štěpán Doležal – violoncello. Houslista Štěpán Ježek k nové nahrávce uvedl: „Historicky doložené setkání čtyř skladatelů Haydna, Dittersdorfa, Mozarta a Vaňhala, jejich přátelství a vzájemná inspirace byly pro nás dokonalou pobídkou k ucelené nahrávce jejich skladeb. Konkrétní opusy jsme volili s ohledem na dobu vzniku těchto skladeb, a to tak, aby se shodovala s údobím, kdy k samotnému setkání došlo, a bylo tedy pravděpodobné, že onoho večera skutečně zazněly. A tuto dramaturgii jsme nadto během několika sezon přednesli na různých pódiích, mimo jiné v Brucknerhausu v Linci nebo v překrásném sále würzburské Rezidence. Během té doby se náš pohled znatelně vyvíjel a proměňoval, takže výsledná podoba na novém albu se zrodila ze skutečného tvůrčího procesu. Měli jsme proto pocit, že celý program již interpretačně uzrál natolik, že má smysl jej trvale zaznamenat.“

 

Jména skladatelů Dittersdorf a Vaňhal sice leckdo zaslechl, málokdo se však seznámil s jejich dílem. Nová nahrávka Bennewitzova kvarteta je příležitostí objevit i tyto pozapomenuté mistry, k čemuž Štěpán Ježek dodává: „Nejtěžší, ale zároveň nejzajímavější pro nás bylo nalézt osobité nuance v hudební řeči každého ze čtyř skladatelů, náležitě tyto charakteristické momenty vykreslit, a dát jim tak vyniknout. Co se týká Vaňhala, ten má svou zpěvností rozhodně blíže k Mozartovi, ovšem harmonicky vzato je jeho hudba archaičtější, je v ní místy slyšet odkaz barokních mistrů. Naopak Dittersdorf je často zemitý a přímočarý, čímž se podobá více Haydnovi.“


Album kvartetů Haydna, Mozarta, Vaňhala a Dittersdorfa, kteří si spolu zahráli ve Vídni v roce 1784, ve špičkové interpretaci Bennewitzova kvarteta, vychází u Supraphonu v pátek 20. září 2024 na CD i v digitálních formátech Hi-Res, FLAC a MP3.

 

BENNEWITZOVO KVARTETO V SEZONĚ 2024–2025:

Bennewitzovo kvarteto dvakrát vystoupí v rámci festivalu Dvořákova Praha: 17. září v Anežském klášteře a 23. září 2024 v Rudolfinu na speciálním galakoncertě spojených smyčcových kvartet, kde se uzavře několikaletý počin postupného provedení kompletu smyčcových kvartet Antonína Dvořáka. V listopadu čeká kvarteto turné po USA, kdy po dvou letech opět zahraje v historickém sále Hudební společnosti Harvardovy univerzity v Bostonu, vystoupí v Providence, v Houstonu a na mnoha dalších místech. V nové sezoně čeká Bennewitzovo kvarteto spolupráce s Veronikou Hagen, violistkou stejnojmenného kvarteta, se kterou vystoupí na několika evropských pódiích s kvintety Dvořáka a Brahmse. Kvarteto také opět zavítá do berlínského Konzerthausu nebo hamburské Laeiszhalle a v londýnské Wigmore Hall vystoupí 4. května 2025.

 

MULTILINK: https://supraphon.lnk.to/BennewitzQuartetAnEveningInViennaPR

Připojené video