4 TENOŘI

VYDAJÍ V ŘÍJNU NOVÉ ALBUM

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6952-2

V těchto dnech vrcholí přípravy na vydání třetího alba stále úspěšnější vokální formace 4 Tenoři. Album bude obsahovat nejen proslulé filmové a muzikálové melodie, ale i několik popových evergreenů, mezi nimiž vyniká duet s legendou české populární hudby Jiřím Suchým. Píseň autorské dvojice Šlitr & Suchý Krajina posedlá tmou se tak po šedesáti letech od svého vzniku dočkala nové verze, která za účasti Jiřího Suchého dává citlivě vyniknout své nadčasovosti. Album nazvané Příběh vyjde 18. října 2024 na CD, LP i digitálně u vydavatelství Supraphon.

 

Zpěváci Marian Vojtko, Pavel Vítek, Michal Bragagnolo a Jan Kříž v uskupení 4 Tenoři za sedm let své existence již dosáhli celé řady úspěchů – k těm nejvýraznějším lze také přičíst květnové vystoupení v sále Zankel legendární newyorské Carnegie Hall, ale především neutuchající zájem domácího publika o jejich koncerty, které zpravidla bývají beznadějně vyprodané. Sukces v podobě zlaté a platinové desky jim přinesla i obě alba, která vydali u Supraphonu v letech 2020 a 2022. Na tento úspěch chtějí nyní navázat i svým třetím albem Příběh, které vzniká v produkci Janise Sidovského. Album Příběh bude obsahovat také duety s Monikou Absolonovou a Jiřím Suchým. Kolekce slavných písní je obohacena kvalitními texty Zdeňka Borovce, Pavla Vrby, Michaela Prostějovského či Hany Zagorové.

 

Pozoruhodný duet 4 Tenorů s Jiřím Suchým Krajina posedlá tmou, kterou Suchý napsal spolu s Jiřím Šlitrem přesně před šedesáti lety v roce 1964 předznamená vydání nového alba. Již při nahrávání Krajiny posedlé tmou v SONO Records bylo jasné, že vzniká něco výjimečného. Autor textu a ikona české populární hudby Jiří Suchý přistupoval k celé záležitosti s mimořádným citem pro detail a hudebnímu režisérovi Františku Krtičkovi i 4 Tenorům nabídl hned několik variant, jak by v nové verzi tento semaforský hit mohl znít.

 

Jiří Suchý uvedl: „Už před nějakým časem jsem bloudil po YouTube a narazil jsem na 4 Tenory. Říkal jsem si, že to je něco nového a pozoruhodného, a začal jsem je sledovat. Nikdy by mě nenapadlo, že by mě vzali mezi sebe. A oni mě opravdu vzali! Jednoho dne mi zavolali, že by se mnou chtěli natočit píseň Krajina posedlá tmou. Samozřejmě jsem souhlasil a píseň jsme v létě natočili. A já jsem na to pyšen!

 

„Píseň Krajina posedlá tmou jsem vždycky obdivoval pro její kouzlo hravosti. Stejně jako pana Jiřího Suchého a poetiku Semaforu, který pro mě dodnes znamená základ českého hudebního divadla," prozradil při nahrávání písně Pavel Vítek a Michal Bragagnolo ho doplnil: „Naprostá legenda, krásné zacházení s češtinou, písničky, které si zazpíváte i po mnoha letech." Jan Kříž zavzpomínal: „Poetika Jiřího Suchého byla jedna z věcí, která mě jako dítě formovala. Vyrůstal jsem ve světě, kde se jeho písně opravdu hodně poslouchaly. Setkat se s ním při práci byl pro mě splněný dětský sen. Byla to pro mě velká čest a škola, vidět, jak může kumštýř v jeho věku být ještě plný energie, humoru a chuti do kreativní práce." Marian Vojtko své dojmy ze spolupráce s panem Suchým shrnul do tří slov: „Inspirativní, obdivuhodný a jedinečný!"


Nové album 4 Tenorů Příběh doprovodí koncertní turné; podrobnosti zde: www.4tenori.cz

 

MULTILINK: https://4tenori.lnk.to/PribehPR

Připojené video