MILOSLAV KÖNIG

ZÍSKAL THÁLII

Supraphon blahopřeje herci Miloslavu Königovi za získání prestižního ocenění Thálie – v oboru činohra za ztvárnění francouzského spisovatele, esejisty a provokatéra Michela Houellebecqa v inscenaci Veřejní nepřátelé v Divadle Na zábradlí.


Königův výkon označili porotci za „originální a perfektní“. Intelektuálně i emocionálně složitou postavu podle nich herec vytvořil s lehkostí a v mimořádném kontaktu s publikem. Miloslav König při přebírání Thálie poznamenal: „Jsem už tady počtvrté, tak už se hodí, abych si to vzal,“ a zmínil, že jeho domovské Divadlo Na zábradlí je mimořádné umělecké místo.


Vydavatelství Supraphon spolupracuje s Miloslavem Königem od roku 2020, kdy načetl pro audioknižní vydání Střední Evropa je jako pták s očima vzadu Jacquese Rupnika, následovaly audioknihy s povídkami Oty Pavla a Karla Poláčka. Loni k příležitosti 100. výročí narození spisovatele Ladislava Fukse König skvěle načetl jeho slavný román Pan Theodor Mundstock.


Čerstvý držitel Thálie za rok 2024 Miloslav König je jednou z nejvýraznějších hereckých osobností své generace. Působí v Divadle Na zábradlí, kde je k vidění ve většině inscenací současného repertoáru. Získal Cenu české divadelní kritiky a Cenu Divadelních novin jako herec roku 2017 za svůj mimořádný výkon v inscenaci Deník zloděje. Cenu divadelní kritiky obdržel také v roce 2014 za roli Václava Havla v inscenaci Velvet Havel. Za roli Fernanda v inscenaci Vytrvalý princ byl nominován na Cenu Thálie 2013. V roce Herecky a pěvecky vynikal v hlavních rolích muzikálů Divadla Ta Fantastika Obraz Doriana Graye (Dorian Gray, 2006) a Dáma s kaméliemi (Adam, 2007). V roce 2007 ztvárnil postavu mladíka v dnes již kultovním filmu Tajnosti s Ivou Bittovou v režii Alice Nellis. Následovali filmy – např.: Karel, já a ty, Lidi krve, Úsvit a letos se objevil po boku herečky Terezy Ramby ve filmu Zápisník alkoholičky režiséra Dana Svátka.


Miloslav König v katalogu Supraphonline: https://www.supraphonline.cz/umelec/403594-miloslav-konig