RADŮZA

VÁNOČNÍ ALBUM

Koupit album
Katalogové číslo: RR14

Oblíbená písničkářka Radůza přichází s novým albem, které je plné překvapení, hvězdných spoluprací i oslavou českých vánočních tradic. Obsahuje nečekaný duet s legendárním Jiřím Kornem, píseň původně psanou pro Hanu Zagorovou, ale i první koledu věnovanou svatému Josefovi či kostelíku v Hudlicích. Navíc jedna z písní postoupila ještě před svým vydáním do semifinále v autorské soutěži United Kingdom Songwriting Contest 2024.

 

Na novém autorském vánočním albu A žili šťastně až do smrti… jako by Radůza chtěla dovyprávět pohádkový příběh, který začala psát na svém loňském best of Bylo nebylo. Po sedmi letech od vydání multiplatinové Studny v poušti, nominované na prestižní cenu Anděl, se Radůza znovu vrací k tématu Vánoc: „Mám ráda příběhy. A ať už je člověk věřící, nebo ne, vánoční příběh přináší celou řadu témat veselých i dojemných, která je možno rozvíjet a zpracovat. Ráda jsem se přenesla o tisíce let a tisíce kilometrů jinam a stala se pozorovatelkou dávných příběhů, které na svém albu vyprávím.“   

 

Na albu zaujme dojemný duet Mechanický betlém s Jiřím Kornem věnovaný betlému v Třebechovicích, který byl před pětadvaceti lety prohlášen za národní kulturní památku. Radůza k němu poznamenala: „Už když jsem zahrála prvních pár akordů a melodie se teprve rodila, napadlo mě, že bych si právě tuhle písničku chtěla s panem Kornem zazpívat. A pak už se slova skládala na papír sama. Byla jsem moc ráda, že Jiří Korn se spoluprací souhlasil, pracovalo se s ním skvěle. Znám ho ještě z dob, kdy jsem zpívala v muzikálu Dracula; vždycky jsem obdivovala jeho talent, neuvěřitelné nasazení, preciznost a nepolevující snahu o dokonalý výkon.

 

Slavnostní náladu alba podtrhují i další přizvaní hosté: jazzový trumpetista Miroslav Hloucal, basista Tomáš Liška, banjista Luboš Malina či Unique Quartet. Party pro kvarteto aranžovala jedna z nejvýznamnějších skladatelek soudobé vážné hudby Jana Vöröšová, jejíž skladby má v repertoáru i Česká filharmonie. Posluchače také potěší rozverné koledy zkomponované na tělo Domažlické dudácké muziky, či jímavá skladba napsaná pro dívčí cimbálovou muziku Dubinka.

 

Mezi dvanácti autorskými písněmi je i Zimní příběh, jejž Radůza původně psala pro vánoční album Hany Zagorové, které se však již nezrealizovalo. Kromě textů a hudby se Radůza představuje také jako hráčka na elektrickou kytaru, ukulele a další nástroje. A nelze opomenout velmi něžný a zároveň moderní design obalu, který vytvořila mezinárodně oceňovaná grafička a ilustrátorka Štěpánka Bláhovcová, držitelka ocenění European Design Awards a HOW International Design Awards.

 

Píseň Lidi, to vám zima bylo, kterou Radůza nahrála s Domažlickou dudáckou muzikou ještě před vydáním a s českým textem, se dostala do semifinále 23. ročníku prestižní mezinárodní soutěže United Kingdom Songwriting Contest. Tato soutěž byla založena ve spolupráci s organizací BRIT Awards s cílem objevit talenty v oblasti psaní písní. Porota je složena z předních hudebních profesionálů včetně členů výběrových panelů Grammy, úspěšných skladatelů a producentů. „Rozhodla jsem se do této známé mezinárodní soutěže autorů písní přihlásit hned dvě skladby z nového alba: Lidi, to vám zima bylo a Povězte, matičko, povězte. Protože jsou moje písničky v češtině, neměla jsem ale přehnané představy, že by nějak ve výsledku mohly bodovat u mezinárodní poroty. Ale za písničku Lidi, to vám zima bylo mi před pár dny poslali certifikát, že postoupila do semifinále, a to dokonce ve dvou kategoriích: Open a Christmas song. Písnička Povězte, matičko, povězte sice nepostoupila, ale má certifikát s pěti hvězdičkami z pěti a speciální pochvalu poroty, rovněž v obou kategoriích. O postupu do finále se rozhodne v prosinci,“ upřesnila Radůza.

Album A žili šťastně až do smrti… vychází v pátek 25. října 2024 na labelu Radůza Records v exkluzivní distribuci Supraphonu.

 

MULTILINK K ALBU – A žili šťastně až do smrti…: https://lnk.to/RaduzaAZiliStastneAzDoSmrtiPR


DUET S JIŘÍM KORNEM – Mechanický betlém: https://lnk.to/RaduzaKornMechanickyBetlemPR

 

AKTUÁLNÍ KONCERTY:

24. 10. Bratislava, Štúdio L+S

25. 10. Nitra, Music a Café

26. 10. Nové Město nad Váhom, Blue Note

 3. 11. Praha, Malostranská beseda

 4. 11. Praha, Malostranská beseda, KŘEST ALBA

 6. 11. Jaroměř, Městské divadlo

13. 11. Přerov, klub Teplo

17. 11. Praha, KONCERT PRO BUDOUCNOST – Václavské náměstí

19. 11. Čelákovice, Kulturní dům

25. 11. Žamberk, kino

 3. 12. Zábřeh, kino Retro

 4. 12. Pozlovice, hotel Ogar

13. 12. Praha, KD Mlejn

14. 12. Praha, KD Mlejn

22. 12. Nový Bor, Městské divadlo

Připojené video